Vulkanen Rallate

Har ni kört väg 108 mellan Ljungbyhed och Röstånga har ni varit ca 10-15 meter från en vulkan. Jällabjär utanför Röstånga är en ganska välkänd gammal vulkan, men Rallate som den här vulkanen heter är mindre känd trots sina 110 miljoner på nacken.

Som en följd av kollisioner mellan den europeiska och den skandinaviska kontinentalplattan blev det en bred förkastningszon som går diagonalt genom Skåne, från nordväst till sydost och längs denna zonen uppstod både jordbävningar och vulkaner. Rallate är ett resulatat av kollisionen och var alltså en aktiv vulkan för 110 miljoner år sedan. De sexkantiga basaltpelarna som man kan se idag bildades när lavan kyldes av och stelnade i vulkanrören. Söderåsen består till 20 % av de vulkaniska bergarterna basalt, diabas och amfibolit.

Namnet Rallate kommer från ”stig in” eller ”ragla till” och det tror man kommer från att det tidigare låg en landsvägskrog här. Precis intill basaltkuppen rinner en bäck och den rann rakt igenom torpet Rallatill, som på 1800-talet låg där vägen går nu.

Rallate är ganska lätt att hitta från vägen (när man väl vet vad man ska leta efter) och i år har Naturum även märkt upp hur man hittar från ”skogshållet”.

Vulkanen Rallate

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s